Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

Enigma dsc1417 (c)Anne-Mie Van Kerckhoven
Carrel 5 (Coromandel, Disturbed 2), 2015
Installatie , 202 x 240 x 60 cm
wooden cabinet on wheels: meranti plywood, casein paint and mixed media

"Een carrel is een soort opzichzelfstaande kast die ook dienst doet als een databank, het is een rijdende studeertafel. In de middeleeuwen vond men carrels in de kloosterbibliotheken, monniken gebruikten ze om zich van het lawaai van de omgeving te kunnen afzonderen.

De eerste carrel maakte ik voor een crematorium, de volgende 3 waren voor een tentoonstelling bij Zeno X Gallery. Ze werden getoond samen met grote pvc-collages, gebaseerd op citaten van de mystica Marguerite Porete en de componeerwijze van Karol Szymanowski. Elk van de carrels staat voor een stap in de ontwikkeling van dataverwerkingsmachines. Computers, met andere woorden.

Hun namen zijn Enigma, Colossus, Connection Machine, Coromandel, Disturbed 1 en 2. De eerste was een coderingsmachine, de tweede decoderingsmachine, en met de derde werd als revolutionair idee gelanceerd om het verwerkingssysteem (de processor) te stoppen waar de informatie wordt opgeslagen, in het geheugen. Zo wordt het geheugen in de computer de processor. Ik trok een parallel naar de stadia in een mensenleven."

− AMVK