Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

De Mens in het Dier, 1985
Video , 00:16:04
video (U-Matic), digitised, sound

"Over interpretatie en herinterpretatie. De wetten van het denken, morele kracht, de kracht van het beeld. In de originele installatie toont een centraal scherm een persoonlijke visuele interpretatie van Aristoteles’ wet over zijn en niet-zijn. Aan elke kant staat een kleinere monitor met beelden van een bewakingscamera waarop mensen drie dubbelzijdige schilderijen in een andere ruimte bekijken."

"Elke installatie, elk kunstwerk is een overlevingsmechanisme, is het resultaat van een mechanisme dat een rol speelt in een bepaalde periode in mijn leven. Elke periode in mijn leven is afgelijnd door een serie van entiteiten die zich automatisch ontwikkelen tot een specifiek thema. Dit mechanisme bestaat uit entiteiten als gevoelens, concepten en indrukken, die leiden naar een thema. Door deze thema’s te gebruiken, ben ik in staat ze te controleren. Ik kan ze een logische plaats in mijn leven geven. Je zou kunnen zeggen dat ik  mijn innerlijk proces vertaal of kanaliseer naar een externe, driedimensionale structuur. Het proces stopt zichzelf in de vorm van een “artefakt”."

− AMVK


Camera: AMVK, Paul Willems

Editing: AMVK, Lu-Group

Soundtrack: AMVK

Actors: Wouter De Rijck, DDV, Marc Vanrunxt, AMVK

Produced by: ICC Antwerpen, Club Moral