Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

14 1989 0000j locus solis 200x150 (c)image: AMVK
Interieur I: Locus Solis, 1989
Andere , 200 x 150 x 6 cm
silkscreen paint and plastic foil on Forex on wood

"Locus solis is een uitvergroting van een tekening uit mijn onderbewuste. Het is het eerste van de twee die ik zal maken. Het zou het begin geweest kunnen zijn van een grote serie, maar het bleef bij twee. Het gaat over de kunde van de kunstenaar. Als een schizofreen een toestand van onsamenhangendheid ervaart, blijft hij daarin hangen. Kunstenaars zetten die toestand om in een creatief moment. Geel is de kleur van de waanzin.

Als kunstenaar ben ik begonnen vanuit mijn onderbewuste en tekende ik één voor één onsamenhangende elementen in een vlak. Als in een animatiefilm evolueerden die in de tijd naar het moment waar ik ophield. Men zou dat mandala’s kunnen noemen.

Het gebruik van hetzelfde papier werkt regulerend, alles wat binnen de rechthoek van het blad gebeurt zijn scherven van leven die, getekend in een onderlinge context, tot stilstand komen. Hierdoor ontstaat een amorfe setting van verschillende elementen die hier dus elementen worden in een interieur. Enkele van die tekeningen heb ik later ingekleurd en gebruikt voor mijn interactief werk Pluriform, 2010."

− AMVK