Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

1988 1995 ballet in wit 400 x 4  (c)image: AMVK
Decor voor Ballet in Wit van Marc Vanrunxt: Zwarte zon/Wit vierkant & Witte zon/Zwart vierkant, 1988
Installatie , 400 x 400 cm, 800 x 400 cm
paint on pvc with iron hinged joints

"Dit zijn elementen van het verschuifbaar decor voor Ballet in Wit, de productie van choreograaf Marc Vanrunxt uit 1988, waarin vijf dansers onder andere kosmische rituelen uitvoeren. De handgeschilderde mandala’s op pvc drukken begrippen als melancholie, God en tijd uit. De afwisseling tussen dag en nacht, de onderverdeling van de 24 uren in een dag, de dualiteit van donker en licht waren de thema’s.

De beelden heb ik in het Laboratorium voor artificiële intelligentie aan de VUB ontworpen, in een symbolics-programma op een Lisp-machine, het eerste commerciële werkstation. Ik heb de computer-output dan heel erg vergroot, waardoor de pixelatie bijna vriendelijk wordt, en met de hand met zeefdrukverf dus op pvc geschilderd.

Mijn werk bij de VUB inspireerde me om een avondcursus animatiefilm te volgen in de Academie van Merkstem, in 1983, wat geleid heeft tot de film De 4 uitersten, gebaseerd op de vier korte dansen van Marc Vanrunxt."

− AMVK