Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

1995 96 eroticised concepts headnurse (c)image: AMVK
96 geërotiseerde concepten (96 eroticised concepts), 1998-2000
, dimensions variable
digital images

"Naar aanleiding van een cultureel undercoverproject in Brugse burgerhuizen kreeg ik een plaats toegewezen in het Gezellekwartier, waar dichter-priester Guido Gezelle leefde in de 19e eeuw. Het huis stamde uit de 14e of 15e eeuw en had een groot venster in de voorgevel, zoals een etalage in een rosse buurt.

Ik wist uit mijn schooltijd nog dat Gezelle een hekel had aan vrouwen en dat hij voor hem interessante woorden bijhield via een fichesysteem. Gedurende 96 dagen stuurde ik per fax de combinatie van een blote vrouw uit mijn databank en een woord of begrip uit de thermodynamica of artificiële intelligentie.

Die buurt had het nodig om meer vrouwvriendelijkheid aan de dag te leggen. Ik heb altijd een intrinsieke connectie gevoeld tussen het gebruik of misbruik van beelden van vrouwen in de massamedia en wat er verkeerd loopt in de maatschappij."

− AMVK