Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

Schermafbeelding 2017 09 28 om 17.27.30 (c)image: AMVK
Fashion & Perversity, 1997
Mixed Media , 36 x (12 x 25 cm)
paint on tapisplein-samples

"Is een reeks van 36 tekeningen op kleine dikke vloerwolstalen. De titel ontleende ik aan de toen pas uitgekomen biografie van punklegende Vivien Westwood. Uit Vogue heb ik 36 recente modesilhouetten nagetekend, elke geïnspireerd door een woord uit de biografie waarin een tamelijk franke taal wordt gehanteerd. Elk woord wordt in deze verzameling werkjes ook deel van de outfit van de figuur. De 36 kregen een magnetische rug en werden in en op een openstaande ijzeren industriële locker getoond. Ze vormen als dusdanig een onderdeel van de derde cyclus van mijn HeadNurse-tentoonstellingen, die de naam De vereiste finesse (The Required Particular) draagt."


"In de eerste kamer bevindt zich een plaat die bestaat uit 36 vrouwenfiguurtjes op tapis-plein. De modellen haalde ik uit het exquis italiaans modeblad Collezioni. De absurde spanning tussen de commentaarteksten en de bijhorende vrouwenbeelden inspireerden mij uitermate. Ook gebruik- te ik markante woorden uit het boek Fashion and Perversity, een biografie over Vivienne Westwood.

Het geheel oogt vanzelfsprekend en lachwekkend tegelijkertijd. Het is dan ook een eerbetoon aan Baobo, de obscene heidense godin zonder hoofd die keek door haar tepels en sprak door haar vulva. Haar exuberante dans brengt depressieven en melacholici terug aan het lachen."

— AMVK, fragment uit tekst voor de expo HeadNurse, Zeno X, 1998