Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

20140000c kl (c)image: AMVK
, 14 x (100 x 150 cm)
casein paint, acryl paint and spay paint on digital prints, mounted on wooden board with glue and metal screws

"Een reeks collages waarvan de uitwerking geïnspireerd is door het impressionistische muziekstuk La Fontaine d’Aréthuse van Karol Szymanowski uit 1915. Als basisbeelden nam ik bladspiegels van het tijdschrift Playgirl uit 1958, die gescand worden en laag na laag worden opgehoogd, gespiegeld en vermenigvuldigd. In de werken komen teksten voor uit het boek Rhythmanalysis van Henri Lefebvre, uit 1992, samen met stukken uit mijn eerste tekst op computer uit 1980.

De titels van de collages zijn de titels van hoofdstukken uit Le Miroir des âmes simples et anéanties et qui seulement demeurent en vouloir et désir d’amour (De spiegel van de eenvoudige zielen) van Marguerite Porete, de 13e-eeuwe mystica. Toen ik de inleiding van dat boek las, dacht ik: Dat ben ik, ik ben de reïncarnatie van die vrouw, haar geschriften zijn ook een seks- en Technologieproject, zoals mijn HeadNurse-project."

− AMVK