The exhibition project Middle Gate II – The Story of Dymphna is a collaboration between M HKA (Museum of Contemporary Art Antwerp) and the cultural centre de Werft in Geel. Middle Gate II is the follow up to the exhibition Middle Gate, curated by Jan Hoet in Geel in 2013. The exhibition concept is closely tied to the legend of the holy Dymphna, saint of the possessed, the mentally ill and patroness against epilepsy and insanity. The legend of Dymphna shares a strong connection to the identity of Geel, "the charitable city".

Els Dietvorst

(c)scan: M HKA, 2019
E.D., 2004
Book , 24.2 x 18.7 cm
ink on paper

Boek ED

Productie: Firefly

Synopsis: korte tekst boek ED

Van haar eerste beeldend werk in 1988 tot het Zwaluwen project in de Brusselse Anneessenswijk heeft het werk van Els Dietvorst een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. Dit lijkt het juiste moment voor een terugblik en een reflectiemoment in de vorm van een (redelijk) omvangrijke monografische publicatie die een blik werpt op vele, interessante zijden van dit oeuvre.

Van tekeningen en levensgrote sculpturen via life-evenementen en samenwerkingsverbanden naar een vijf-jaren project in de Brusselse Midiwijk slaagt Dietvorst erin om formele kwaliteit, sociale betrokkenheid, interactiviteit, mens en natuur, individu en samenleving, verleden, heden en toekomst tot een boeiende ervaring voor de beschouwer te smeden. Het werk van Dietvorst manifesteert zich in allerlei disciplines. Er worden processen in gang gezet die steeds terugvallen op dezelfde thema's: de fragiliteit van de mens, de noodzaak, het lot en het leven. Dietvorst legt het als volgt uit: "Ik werk verder op de breuklijnen van de maatschappij. Hierbij schuw ik geen enkel medium en tracht voor elk project een keuze te maken die het proces het best begeleidt.

Het is niet enkel het werk op zich dat zich leent voor een interessante publicatie, maar zeker ook de impact die het heeft (gehad) op het Brusselse en Vlaamse culturele leven. Meer en meer zien we dat er in de kunstwereld interesse ontstaat voor het soort (socio-artistieke) projecten dat Els Dietvorst ontwikkelt. Het is zeker niet onbescheiden om te zeggen dat zij wat dat betreft een pioniersrol op zich heeft genomen in de ontwikkelingen binnen de Belgische/Vlaamse plastische kunsten en dat zij er in slaagt om dit 'genre' op innoverende manier te ontwikkelen. (Dietvorst is reeds uitgeroepen tot 'Bijzondere Belg' door Readers Digest (zie persmap Zwaluwen) en werd een 'Witte Raaf in het kunstenlandschap' genoemd door criticus Luk Lambrecht.)

Ook de publicatie krijgt de pioniersrol toebedeeld. Tot op heden werd er (zeker in het Nederlands) nog nauwelijks geschreven of op een kritische manier nagedacht over deze nieuwe ontwikkeling - die toch zeker niet meer weggedacht kan worden uit de hedendaagse artistieke praktijk. Naast een reflectie op het werk van Dietvorst dient deze publicatie daarmee ook als een inhoudelijke, sociaal-culturele beschouwing op een actuele praktijk.

Schrijvers zijn An Van Dienderen, Eva Wittockx, Didier Volckaert, Orla Barry, Rachid Ajerrar, ...