Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Rita McBride

Rita mcbride 01
°1960
Leeft in Rome,
Leeft in New York,
Leeft in Düsseldorf,

Rita McBride (°1960) studeert aan Bard College en het California Institute of the Arts. Ze woont in New York, Rome en Düsseldorf, waar ze doceert aan de Kunstakademie.

McBrides werk varieert van architecturale sculpturen tot onconventionele publicaties, en haar werk is beïnvloed door industrieel design, modernistische beeldhouwwerken en minimalistische sculpturen. Sinds het midden van de jaren tachtig focust het werk van McBride op onverdachte en schijnbaar onbelangrijke elementen van het hedendaagse stedelijke landschap. Ze neemt die uit hun context door te spelen met hun schaal, hun materiaal en hun connectie met hun omgeving. Zo herinterpreteert ze parkings, tribunes, kanalen, verluchtingssystemen, watertorens en luifels, en geeft ze een metaforisch karakter.

McBride gebruikt uiteenlopende materialen zoals rotan en Muranoglas, Carrara-marmer, brons en canvas, in een poging om de tegenstellingen te illustreren tussen massaproductie en vakmanschap, tussen hoge en lage cultuur. Sommige werken zijn grootschalig en kritisch tegenover het sociale gebruik van publieke ruimte, en vaak begeleidt ze haar sculpturale, architecturale werken met performances.

McBride werkt ook met publicaties en neemt actief deel aan het maken van haar tentoonstellingscatalogi, zodat die veel meer worden dan eenvoudige illustraties van haar werk en ze een eigen artistiek leven gaan leiden.