Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

GEWELD | VIOLENCE

Els  dietvorst maquette skull3 photo clinckx  6 (c)Els Dietvorst, photo: M HKA, 2008
Skull 2, 2008
Installatie
metal, wood, loam, pigeons

Dietvorst boetseert, met maatschappelijke situaties, maar ook met vergankelijk materiaal als hout en leem. Zo ontstond – in reactie op de oorlogssituaties in ex-Joegoeslavië, Darfur, Irak – de reeks SKULLS. De eerste is een gigantische versie die ze – quasi symbolisch – maakte in haar loods in het hart van het militair domein van Maria Ter Heide. In die schedel kan je binnenstappen en door de tanden kijken, die de vorm van figuurtjes hebben. Een tweede kleine versie toonde ze samen met de bijhorende tekeningen in 2006 in de aula van de Universiteit Gent naar aanleiding van de conferentie ‘Making Sense in the City’. 
De basis van het project dat ze voor het M HKA maakt zijn de ‘solitary confinement cages’ van Guantanamo. De kooi waarin ze Maquette: SKULL 3 plaatst is een replica daarvan, op mensenmaat gemaakt. Deze skull doet dienst als duiventil. Rond de skull plaatst ze bankjes waarop mensen kunnen ‘genieten’ van het gevangenschap.