Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

GEWELD | VIOLENCE

Anne mie van kerckhoven zonder titel collecte  devleeshal foto m hkacc3 19 Bruikleen M HKA van Stichting Beeldende Kunst Middelburg/De Vleeshal, image: (c) M HKA
Concept of Anxiety, 1993
Mixed Media

Anne-Mie Van Kerckhoven bewerkte twee staaltjesboeken met stoffen. Op elk lapje stof combineert ze een tekening van een vrouw in een wulpse, uitdagende houding met woorden als ‘action’ of ‘conduire le mental’. Deze beelden van naakte pin-ups combineert ze dus met begrippen uit heel andere contexten, zoals die van de spitstechnologie, de anatomie of de psychologie. Door de verbinding van woorden en beelden die niets met elkaar lijken te hebben, ontwricht de kunstenares de normale, vertrouwde betekenis van deze woorden en beelden.

'A' woorden op de stofstalen:

absoluut
abstract
absurd
action
actuality
adam
affect
age
alteration
ambiguity
angels
annihilatie
animal
an sich
anxiety
art