Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

GEWELD | VIOLENCE

Nauman,%200014%20bruce,%20violent%20incident%20 %20man woman%20segment,%20001,%201986,%20foto%20syb'l%20s. pictures (c)image: Syb'l S'Pictures
Violent Incident-Man/Women Segment, 1986
Installatie , 00:00:28
VHS

Deze video is een 28 seconden durend fragment uit Bruce Naumans video-installatie Violent Incident. Het volledige werk bestaat uit twaalf beeldschermen die één muur vormen. Hierop worden twaalf belangrijke momenten van een romantisch diner bij kaarslicht getoond. Het diner begint met een ‘grapje’ – de man trekt de stoel van de vrouw weg op het moment dat zij wil gaan zitten – en het eindigt met een messengevecht tussen het koppel. Dit werk toont op een quasi-humoristische manier hoe makkelijk huiselijke spanningen hoog kunnen oplopen. Nauman zegt over dit werk: *“Violent Incident is observerend, zo dat de afstand een soort activiteit is en je op een bepaalde manier een voyeur wordt, alleen verbonden omdat je er toevallig langsloopt (…) Er wordt niet gevraagd om te participeren, je bent enkel betrokken door de intensiteit van het licht of het geluid of wat dan ook.”* Deze afstand maakt dat de agressie van de acteurs geen agressie bij ons oproept, maar het geeft desalniettemin wel een gevoel van onbehagen. Aan de andere kant is het incident zo absurd dat het ook lachwekkend wordt. De spanning tussen de humor en de wreedheid vertelt ons iets over de tegenstrijdigheden van de menselijke natuur, een belangrijk uitgangspunt van Naumans werk.