Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Eerste verdieping | First Floor

Aslan gaisumov  photo m hkaclinckx  21 Image : (c) M HKA, Courtesy of the artist and Kromus+Zink Gallery
Volga, 2015
Video , 00:04:11
Full HD Colour video

In 1995, tijdens de oorlog in Tsjetsjenië, ontsnapten familieleden van de kunstenaar aan de bommen die op Grozny vielen: 21 personen in een Volga-wagen.

Aslan Gaisumov werkt aan een oeuvre dat gevoed wordt door het persoonlijke en collectieve geheugen en dat dit tegelijk omvormt en overstijgt. Zijn werken bevinden zich op de grens tussen visuele directheid en sociaal commentaar, tussen het tijdelijke en het monumentale. Meestal bevatten de video’s en installaties gevonden voorwerpen en objecten die hij doelbewust maakt. Soms toont Gaisumov ook foto's en werken op papier.