Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Middle Gate Geel '13

Dsc 7516 Priv├ęcollectie, image: (c) Luc Vuegen
Zonder titel
Sculptuur , 113 x 19 x 13 cm
Wood

Armand Bouten geldt nog steeds onterecht als een vaak vergeten kunstenaar. Hoewel hij tijdens zijn leven nooit succes kende, en hij in grote armoede overleed, kan Bouten gezien worden als een belangrijke vertegenwoordiger van het Nederlands expressionisme. De vele reizen die hij als jongeman maakte naar de Balkan en de tijd die hij in Parijs doorbracht, betekenden een belangrijke

impuls voor de evolutie van zijn kunst. Na vele experimenten met een kubistische vormentaal, ontwikkelde Bouten al snel een nadrukkelijk vrije expressie: hij schilderde krachtige figuren in felle kleuren, dit onder invloed van onder meer Marc Chagall, met wie hij een gelijkaardige beeldtaal deelde op dat moment. Eenmaal Bouten zich in Amsterdam vestigde, werden zijn olieverfschilderijen echter alsmaar duisterder: hij schildert vanaf dan vooral onheilspellende figuren die zich in een wereld van prostitutie en geweld begeven. Ook zijn gedichten getuigen van zijn pessimistische en weemoedige kijk op de samenleving.