Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Middle Gate Geel '13

Jonathanmeese erzgeil courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp, image: (c) Luc Vuegen
Erzgeilststaat: "Diktatur der Kunst" verpuppt sich saufrisch…", 2011
Mixed Media , 28 x 36.5 x 47 cm
acryl, acryl modelleerpasta, mixed media

Met zijn radicale werkwijze, grootse thema’s en zware symboliek heeft Jonathan Meese meermaals stof doen opwaaien. Zowel in zijn sculpturen als in zijn schilderijen refereert hij aan mythologieën, de geschiedenis, de popcultuur en grote drama’s uit de recente westerse geschiedenis. Daarnaast is hij geobsedeerd door de Duitse mythologie en roept hij om een dictatuur van de kunst: ‘onderwerp je aan kunst en er is geen religie meer nodig’. Op het eerste gezicht heeft de kunst van Meese vooral een uiterst rauwe en niemand ontziende uitstraling. Met een geestuitdrijvende kracht reageert hij op het geweld en de perversie van de moderne tijd. Tegelijkertijd is er ook ruimte voor humor en kinderlijk spel. Hiervan getuigt vooral het materiaalgebruik, bijvoorbeeld: de felle kleuren en de alledaagse voorwerpen of zelfs speelgoed in totaalinstallaties.

Zijn oeuvre laat zich lezen als een grillig universum gevuld met persoonlijke obsessies, bizarre verbeelding en geschiedenis. Meese behoort tot de nieuwste generatie Duitse kunstenaars en geniet reeds de waardering van schilders als Georg Baselitz en Markus Lüpertz. Meese maakt beeldende kunst met een groot gebaar waarin visioenen worden geschetst en universele emoties worden aangesproken.