Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

Amvk videosheet 48 (c)video still: AMVK
Nursing Care, in Melancholy Stupor, 1999
Video , variable dimensions, interactive
computer animation

"Thema: melancholie en hoe het tot een positieve kracht te maken.

De animatie was het hoofdthema van “Nursing Care, in Melancholy Stupor”, de vierde tentoonstelling van de HeadNurse cyclus die in 1995 begon. De HeadNurse cyclus is een “Sex & Technologie” project, dat de therapeutische kracht in schoonheid gebruikt en een ondertitel heeft: “Veerkracht Thuis”. Het is een alchemistische poging om de corrupte alliantie in de massamedia tussen de commercialisering van lust en de banalisering van geweld te openbaren.

Gebruik makend van de structuur van Barok muziek en filosofie worden de films van “Nursing Care, in Melancholy Stupor” doordrenkt van de essentie van de filosofie van Leibniz: het criterium van de substantie is haar activiteit, haar kracht.

De alchemistische staat van dit werk bevindt zich in de fase van ‘uitdovend’: het gevecht tussen donker en licht, de diagonaal. Een mengeling van virtuositeit, berekening en emotie."

− AMVK


Sound: samples of soundtrack of Bladerunner + environemental sound

Contributors: Marc Vanrunxt and Tom Barman

Interactivity: Danny Devos

Producer: Club Moral