Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

Schermafbeelding 2017 09 27 om 15.37.45 (c)image: AMVK
Individu: Duiding, 1991
, 5 x (+/- 50 x 40 cm)

"Beschrijving doodt fundament.

1. De attentieschijven en de groote van de stimuli zijn er zich van bewust dat strategie in ’t algemeen niet rationeel is. Oogfixatie klopt, klopt en mentale rotatie is onder ons. Het naïeve tegenover het gestofistikeerde, diepte versus het oppervlaktezicht. Met de klok mee of tegen de klok, mijn hand rekt uit, ik zie het. Ik verlang naar U. Rechts tegenover links, smelten onze spookhanden tesamen. Ondanks de zwaartekracht, loodrecht, begin ik mentaal op te vouwen. Het verwachte tegenover het onverwachte. Mentale praktijk-afstand en tijd. Uw nek. Is het uitzetting of samentrekking, het rechtse versus het averechtse?

2. Te laag bij de gronds is het algemeen lot: kubusvormige stimuli duiken op, tesamen met doelgerichte stimuli. Haaks op de zwaartekracht proeft mijn ontoegankelijkheid het verschil versus het onverschil. Multistabiel of niet, ik begin mentaal van vorm te veranderen. Ik draai naar de diepte, een niet analoge rotatie. Slagordes. Ik heb afleiders nodig om deze vloeibare staat het hoofd te bieden. Mijn mentale gewoonte kan deze graad van onstabiliteit niet overleven. Het positieve tegenover het negatieve, gebrek aan rationaliteit, teveel beschrijvingsniveaus. Naakt, te naakt.

3. 4 jaren eerder was mijn introspektief programma slechts causaal aan zichzelf gebonden. Ik hield de statistieken bij van de programmas van mijn eigen gedrag. Ze voorzagen in aftrekbare kracht, ze wisten wat ze wisten, ze maakten ad hoc conclusies. Wilt U de kracht van de weerspiegeling proeven dan raad ik U aan de architectuur van de weerspiegeling te bestuderen. U zal interne fouten verijdeld vinden en zich onderwerpen aan een objektief georienteerde, ronddraaiende interpretatie. Voor na methodes vrijwaren ons dus niet van tegenstrijdig, onzeker noch onvolledig gedrag.

4. Waardige degradatie. Onderplaatsing. Vijandige gevoelens. Me verdedigend vrees ik de cyclus van onaangename dingen. Vervreemd snak ik naar fixaties. Waar ik enkel leegte vind."

− AMVK, mei 1991

Uit: “Individu: Duiding. Verboden verbindingen + Twijfealchtige verbanden”, KMSK/ICC, 18-10-1991 tot 15-12-1991, p. 22. (Tentoonstellingscatalogus)