Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

Hoeren en profeten 1 kl (c)image: AMVK
Hoeren en Profeten, 1983
Installatie , dimensions variable

"Hoeren en profeten presenteerde ik in een achterbouw. De ruimte was gevuld met enorme bergen afval van hout, karton en papier. De installatie bestond uit S elementen, die ik in een bepaald parcours plaatste waar de toeschouwer doorheen werd geleid.

Het 1ste element werd gevormd door geschikt afval rondom een imaginair liggende figuur, deze werd op haar beurt aangevuld met plexi-tafels waarop afbeeldingen van naakte vrouwen. Het hoofd bestond uit een assemblage van een groot achteroverstaande vrouwenfiguur.

Het 2de element bestond uit 3 graven; grote afval hopen met daarop portretten van valse profeten, prototypes voor hun soort: Ernst, Orwell/Huxley, Beckett.

Het 3de element was een 50m lange papieren lus waarop steeds weer 2 gevechten herhaald worden: 2 mannelijke worstelaars, en een copulerende man + vrouw.

Het 4de element was een Super 8 filmlus: een getekende animatie van 4 honden die een ritmische over-excitatie ondergaan. Daarbij de woorden EXCITATIE - INHIBITIE.

Het 5de element bestond uit tekeningen in rubber op PVC-platen. Afbeeldingen van contactpunten en afstotingspunten. Het geheel van de installatie werd afgewerkt
met de geur van solfer en mijn fluisterende stem omfloerst met lage tonen: I ENJOY YOU!

De opening werd opgeluisterd met een muziekperformance van Club Moral.

De Balans tussen excitatie en het inhibitieproces determineert het hele menselijk gedrag. Normaal en pathologisch."


"Het belang van Transmarginale Inhibitie in 5 stappen:
1. Hoeren
    Tafels. Kruis.
2. 2Gevechten
    Transport.
3. 3Profeten
    Graf.
4. 4Honden
     Flexor. Relax.
5. Lichamen
    Dwaal!"

− AMVK