Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

2018 amvk photo m hkacc 87 (c)image: AMVK
De 4 jaargetijden in Noorwegen, 1994
, 50 x 50 cm
acrylic on cardboard

"Was een deel van mijn eindwerk voor grafische vormgeving in 1974. Ik maakte een achtergrondtekening van een stadje in Noorwegen met wolken waarin een soort engel of godin de tijd spint. Voor elk jaargetijde voorzag ik een doorschijnende plexiglasplaat met aangepaste kleurwisselingen en gewassen.

Als klein kind al liep ik heel graag door de plasticafdeling van de Grand Bazar op de Antwerpse Groenplaats. Al die replica’s van voorwerpen in stralende kleurgamma’s betoverden mij. Er was ook mijn meest artistieke en heel mooie tante die in de jaren 50 haar kamer in het ouderlijke huis aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout helemaal met doorschijnend plastic aankleedde, dat heeft een grote indruk op mij gemaakt.

Ik heb lang sprookjes gelezen, en vond in de Noorse sagen en legenden een intrigerend alternatief voor de Bijbel en ontstaansgeschiedenis met Adam en Eva."

− AMVK