Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Nel Aerts

Annoniem female
°1987
Geboren in Turnhout, BE
Leeft in Antwerpen, BE

Nel Aerts (°1987) woont en werkt in Antwerpen. Ze tekent, schildert en maakt collages in een speelse en kleurrijke stijl waarin uiteenlopende sporen te herkennen zijn uit de rijke traditie van de schilderkunst. Ze hanteert een abstract lijnenspel dat radicaal doorbroken wordt door kubistische figuren, ronde vormen of egale kleurvlakken. Haar werk is nooit gekunsteld of vergezocht, het zijn directe beelden, soms figuratief, met een eenvoudige, onschuldig aandoende, beeldtaal die een grote mate van vrijheid ademt.

Nel Aerts schildert complexloos, als een spontaan experiment om zoveel mogelijk eigenheid uit haar verf − en verbeelding − te puren. Schijnbaar achteloos borstelt ze impressies van koningen, kroeggangers, ranke vrouwenfiguren of decoratief behangpapier. Hoe druk of verknipt soms ook, haar taferelen stralen door hun structurering altijd een zekere rust uit, als een filmbeeld dat heel even op pauze wordt gezet om dan te worden gefixeerd als een koppige, sterke gestalt. Hetzelfde geldt voor haar tekenwerk. Van het woord “niets” maakt ze op doek altijd wel iets.

Haar zelfportretten zijn dan weer cartoonesk en tragisch tegelijk. Ze poseert ongemakkelijk in haar eigen kleine wereld, al weten we niet wat pose is of echt. In haar recent werk gebruikt ze meer en meer textiel waarmee ze collages maakt die haar toelaten om de klassieke textuur van olie op doek te vervangen door een nieuw medium.