Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Róza El-Hassan

Elhassan
°1966
Leeft in Budapest, HU
Geboren in Budapest, HU

Róza El-Hassan (°1966) wordt geboren in Budapest, waar ze nog altijd woont. Na haar studies schilderkunst aan de Academie voor Schone kunsten in Budapest, volgt ze een jaar de Städelschule in Frankfurt en vervolgens de intermedia-afdeling in Budapest. Haar moeder is een Hongaarse, haar vader een Syriër, wat haar aanzet tot vragen over identiteitsvorming maar ook maatschappijvorming.

El-Hassan werkt in veel verschillende media en behandelt vaak ‘uit het leven gegrepen’ politieke onderwerpen. Haar werk laat zich rechtstreeks in met de onderdrukte ‘andere’ die de kunstwereld vaak verkiest te negeren. Zo werkt ze intensief aan het vergroten van de bewustwording rond het lot van de Syrische bevolking tijdens de burgeroorlog.

Terwijl ze nu internationaal in een discursief kader benaderd wordt, werd haar werk aanvankelijk vooral gezien als een verbeelding van energieën, zoals bijvoorbeeld haar letterlijk opgespannen objecten van midden jaren negentig. Deze dimensie van haar werk kan worden gezien in een Midden-Europese mystieke traditie.

Haar gemengde achtergrond ligt soms mee aan de basis voor de projecten die de laatste tien jaar de motor van haar artistieke praktijk vormden in onderzoeks- en tentoonstellingsprojecten in samenwerking met anderen.  Bijvoorbeeld bij Extra-Territoria, met de Servische kunstenares Milica Tomić, of in haar onderzoek naar sociale en artistieke veranderingen door de Arabische Lente.

Voor haar zijn het artistieke en het maatschappelijke twee zijden van een integraal denken dat verbindingen zoekt.