Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Сергій Братков / Sergey Bratkov

1336123694
°1960
Geboren in Kharkiv, UA
Leeft in Moscow, RU

Sergey Bratkov (°1960) werd geboren in Kharkiv, in Oekraïne. Hij studeerde in 1978 af aan de Kharkiv State School of Art en in 1983 aan de Polytechnic Academy. Als fotograaf sluit hij zich tijdens de jaren 1980 aan bij het kunstenaarscollectief Litera A en vervolgens bij de Rapid Response Group, die provocerende foto-campagnes creëert als reactie op politieke en maatschappelijke wantoestanden. Sinds 2000 woont en werkt Bratkov in Moskou.
Bratkov maakt fotoreeksen, (video)installaties, en performances. In zijn werken weerspiegelt hij de sociale realiteit van Rusland en Oekraïne, met een bijzondere focus op het leven van daklozen, armen en de verpauperde middenklasse. Hij toont de maatschappelijke armoede in het dagelijkse leven in de post-Sovjet-ruimte en transformeert die door specifieke, soms absurdistische, keuzes in zijn beeldtaal. Zijn werk is gekend omwille van de brutale openhartigheid en bijtende ironie, waarbij provocatie een noodzakelijk kwaad is om tot scherpere inzichten te komen. Met zijn zorgvuldig geënsceneerde beeldtaal problematiseert Bratkov de propaganda-slag van een continent in overgang: gevangen tussen de verheerlijking van het Sovjetsysteem enerzijds, en de door de massamedia geïdealiseerde illusie van de vrije markt anderzijds. De als reeksen geconcipieerde foto's van Bratkov zijn artistieke getuigenissen van maatschappelijk verzet. In 2002 nam Sergey Bratkov deel aan de 25ste Biënnale van São Paolo. In 2007 stelde hij tentoon op de 52ste Biënnale van Venetië, in het Oekraïense paviljoen.