Het tentoonstellingsproject Middle Gate II Het verhaal van Dimpna is een samenwerking tussen het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en cultuurcentrum de Werft in Geel. Middle Gate II is het vervolg op de tentoonstelling Middle Gate van Jan Hoet in Geel in 2013. Het concept van de tentoonstelling is nauw verweven met de legende van de heilige Dimpna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken, en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid. De legende van Dimpna is sterk verbonden met de identiteit van de stad Geel, “de barmhartige stede”.

Wout Vercammen

Photom hkaclinckx web
°1938 †2018
Geboren in Antwerp, BE
Werkt in Antwerp, BE

Wout Vercammen (1938-2018) is een Antwerpse kunstenaar die zijn Belgische nationaliteit  verheft tot readymade. Hij patenteert de nationale driekleur als artistiek concept en gebruikt het opvallende kleurpatroon in veel van zijn grafisch werk.

De jonge kunstenaar volgt een opleiding tot typograaf en ontwikkelt een bijzondere interesse voor de toenmalig turbulente ontwikkelingen zowel binnen de hedendaagse kunst als op het politieke toneel. Begin jaren zestig is hij nauw verbonden met de happenings en ludieke straatoptredens die georkestreerd worden in de Antwerpse binnenstad. Via beeld- en tekstcollages vindt hij gaandeweg zijn eigen uitdrukkingsvorm: hij maakt maatschappijkritische letterschilderijen en action paintings − veelal in olie of acryl op doek − met een zeer directe en vaak humoristische beeldtaal, waarbij subversieve gedachten en cynische understatements hem niet vreemd zijn. Hij voert ook de vierkante meter in als standaardafmeting voor zijn doeken.

Zijn compromisloze houding maakt hem een levende legende in de Antwerpse kunstscène, maar tegelijkertijd een outsider en verschoppeling in de gevestigde wereld van de hedendaagse kunst. Hij krijgt publieke waardering kort voor zijn dood, met drie tentoonstellingen in M HKA in 2015 naar aanleiding van het verschijnen van de monografie door Ronny Van de Velde.

Items